RAGAZZI wint de Dutch Jazz & Crossover Competition 2022

RAGAZZI wint de Dutch Jazz & Crossover Competition 2022

RAGAZZI heeft zaterdagavond in het Bimhuis zowel de prijs voor de Beste Band als de Publieksprijs van de Dutch Jazz & Crossover Competition 2022 gewonnen.

De voorzitter van de vakjury Will Maas motiveerde het als volgt.

“Met de voor jazz bijzondere bezetting van cello’s en violen, het sublieme samenspel, de gezamenlijk uitgewerkte composities en de inventieve arrangementen, hield RAGAZZI zowel het publiek als de jury op het puntje van haar stoel.”

Gekozen uit alle bijna 100 aanmeldingen werd de Beste Compositie gewonnen door Loek van den Berg met ‘Wayfarer’, het titelnummer van zijn debuut album: https://open.spotify.com/album/4OTjgv1N6tXmt0fsvqv0XX

 

Meedoen aan de Dutch Jazz & Crossover Competition (DJCC) 2022 betekent mede dankzij hoofdsponsor Sena een kans op een uitgebreid pakket aan praktische prijzen.

RAGAZZI wint dit jaar een geldprijs van € 8.000 en spots/een tournee langs relevante festivals. Dankzij de hernieuwde inbreng van Buma Cultuur is de DJCC is in staat Loek van den Berg een geldprijs van € 3000 te kunnen aanbieden.

 

De tweejaarlijkse Dutch Jazz Competition heeft als doel talentvolle Nederlandse of in Nederland woonachtige muzikanten de mogelijkheid te bieden zich te presenteren aan een groter publiek, de pers en de muziekindustrie.

Het onderscheidt zich doordat het 23 jaar geleden op aandrang van de jazzmusici verenigd in de grootste muzikantenvakbond Ntb, het North Sea Jazz Festival, de NPO en Buma Cultuur werd geïnitieerd.

De competitie is verder onderscheidend door de open inschrijfstructuur: groepen van alle stijlen en formaten jazzmuziek, crossovers en aanverwante stijlen kunnen meedingen.

De bands worden natuurlijk beoordeeld op de mate van virtuositeit en samenspel. Maar ook: is de band ook in staat om het publiek op welke manier dan ook te raken, bezit het een zekere ‘originaliteit’ en stuwt het jazz verder op naar vernieuwing?

 

De vorige edities werden gewonnen door Jamesz met Isaline Calister (2000), On the line (Oene van Geel, Albert Veenendaal en Tmucin Sahin) (2001), Agog (2002), As Guests Quartet (2004), Robinson, Freitag & Caruso (2005),

Fransz Von Chossy Quartet (2006), The Blazin’ Quartet (2008), Het Castel/van Damme Quartet (2010), Kapok (2012), het Loran Witteveen Quintet (2014), het Xavi Torres Trio (2016), Sun Mi Hong Quartet (2018) en het Aviv Noam Quartet (2020).

De Dutch Jazz Competition wordt mede mogelijk gemaakt door Sena Performers, Sena Muziekproductiefonds, de JCP Stichting, Hendrik Muller Fonds, de Kunstenbond/Ntb en Buma Cultuur.

 

www.dutchjazzcompetition.nl