2016 finalisten

De jonge, talentvolle groepen Xavi Torres Trio, Vuma Levin Quartet, Stephanie Francke Quartet en Tommy Moustache zijn geselecteerd voor de finale van de Sena Dutch Jazz Competition op vrijdag 10 juni in het Bimhuis in Amsterdan. Juryvoorzitter en eindredacteur voor de VPRO radio & televisie Aad van Nieuwkerk maakte dit zondagavond 5 juni na afloop van de tweede halve finale in TivoliVredenburg bekend.De tweejaarlijkse Dutch Jazz Competition is hèt jazzplatform van Nederland voor aanstormend toptalent.

Acht groepen namen deel aan de semi-finales, de jury bestond verder uit Reinier Baas – gitarist, componist, bandleider en Boy Edgar Winnaar – en Bartho van Straaten – programmeur van Paradox en Jazz in Duketown. De vier geselecteerde finalisten strijden vrijdag 10 juni in het Bimhuis in Amsterdam om een uitgebreid prijzenpakket. De Sena prijs voor de Beste Groep betekent een aanzienlijke geldbedrag, een tournee langs de Nederlandse podia (ovb), deelname in het programma van het komende North Sea Jazz Festival en deelname in de voorronde van de EBU Euroradio Jazz Competition (finale op 6 juli ook in het Bimhuis).

Nieuw dit jaar is de “ Publieksprijs” die ook aan het eind van de finale uitgereikt zal worden. De Publieksprijs is goed voor een subsidie van het Sena Productiefonds voor het maken van een cd en optredens op o.m. het Grachtenfestival in Amsterdam en het Amersfoort Jazz Festival.

De Dutch Jazz Competition 2016 wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdpartner Sena, het Prins Bernhard Cultuurfonds, NORMA, het Hendrik Muller Fonds en de Ntb. De Sena Dutch Jazz Competition heeft als doel talentvolle Nederlandse jazzmuzikanten en groepen de mogelijkheid te bieden om zich te presenteren aan het grote publiek, de pers en de muziekindustrie.

De vorige edities werden gewonnen door Jamesz met Izaline Calister (2000), On the Line (Oene van Geel, Albert Veenendaal en Timucin Sahin) (2001), Agog (2002), As Guests Quartet (2004), Robinson, Freitag & Caruso (2005), het Fransz von Chossy Trio (2006), The Blazin’Quartet (2008), het Castel/van Damme Quartet (2010), Kapok (2012)en Loran Witteveen Quintet (2014).

De Dutch Jazz Competition is een intiatief van het North Sea Jazz Festival, de Nederlandse Toonkunstenaarsbond, de NTR, de NVPI, de Wereldomroep en Buma Cultuur (voorheen Conamus).

Stephanie Francke

 • Stephanie Francke – sax
 • Koen Schalkwijk – piano
 • Joan Terol Amigó – drums
 • Tobias Nijboer – bas

Tommy Moustache

 • Jasper van Damme – altsaxofoon
 • Jorn ten Hoopen – gitaar
 • Bas Kloosterman – bas
 • Mark van Kersbergen – drums

Vuma Levin Quintet

 • Vuma Ian Levin – gitaar
 • Bernard van Rossum – sax
 • Xavi Torres Vicente – piano
 • Marco Zenini – bas
 • Jeroen Batterink – drums

Xavi Torres Trio

 • Xavi Torres – piano en composities
 • Joan Terol – drums
 • Vic Moliner – bas